Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek YASED Üyesi Şirketlerin Üst Düzey Yöneticileri ile Görüştü

YASED ü
yesi uluslararası yatırımcı şirketlerin Türkiye’deki ve yurt dışındaki tepe yöneticileri ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasında uluslararası bir tele-konferans görüşmesi gerçekleştirildi.

Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmaların yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile üyelerinin Türkiye’deki ve yurtdışındaki tepe yöneticileri arasında, 1 Aralık Perşembe günü bir tele-konferans görüşmesi organize etti.

200’e yakın uluslararası şirketin üst düzey yöneticisinin katıldığı görüşmede, Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik olarak hükümet tarafından son dönemde uygulamaya konulan teşvikler ve yeni yasal düzenlemeler hakkında yatırımcılara bilgi veren Şimşek, ekonomik ve politik gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜCÜNÜ ve POTANSİYELİNİ KORUYOR’

Türkiye ekonomisinin tüm siyasi, ekonomik ve jeopolitik sorunlara rağmen gücünü ve potansiyelini koruduğunu belirten Şimşek, “Mali yapımız çok güçlü, yatırımcılar için cömert teşviklerimiz var. 15 Temmuz’daki darbe girişimine rağmen yapısal reform sürecinde hiçbir aksama yaşanmadı. Ağustos ayından itibaren Türkiye’deki yatırım ortamını ve yatırımcıları destekleyecek çok sayıda reformu uygulaya koyduk. Ar-Ge teşvikleri, doğrudan yatırımlara yönelik proje bazlı özel teşvikler ve vergi indirimleri, uluslararası işgücü düzenlemesi ve tasarruf oranını artırmak amacıyla yeniden düzenlediğimiz Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Terör, OHAL, sığınmacı sorunu, küresel piyasalardaki belirsizlik gibi ekonomik istikrarımızı zedeleyebilecek çok sayıda gelişmeye rağmen Hükümetimiz, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Amacımız, Türkiye ekonomisinin temellerini daha da sağlamlaştırmak ve Türkiye’ye yatırımcı ilgisini daha da güçlü kılmak. Bu görüşmeye katılan yatırımcıların sayısından ve sorularından, Türkiye’ye güçlü ilginin devam ettiğini söylemek mümkün.”

‘BÜYÜME HIZIMIZ 2017’DE DAHA DA ARTACAK’

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve güvenlik konusundaki endişelere rağmen Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme performansıyla tamamlamasını beklediklerini vurgulayan Şimşek, “Rusya ile yaşadığımız sorunların çözülmesiyle birlikte 2017’de dış ticaretimizin ve turizm gelirlerimizin artmasını bekliyoruz. 2017'ye ilişkin büyüme beklentimiz yüksek; çünkü gerçekleştirmeye devam edeceğimiz yapısal reformlarla, yakın coğrafyamızdaki ülkelerle geliştireceğimiz ilişkilerle ve uygulamaya koyduğumuz teşviklerle ekonomik büyüme hızımızı artıracağız” diye konuştu.

‘ULUSLARARASI YATIRIMCILAR REFORMLARDAN MEMNUN’

YASED Başkanı Ahmet Erdem telekonferans sırasında yaptığı konuşmada, “Hepimizin bildiği gibi tüm dünyada zorlu bir ekonomik ve politik değişim dönemi yaşanıyor. Ard arda seçimlerin yaşandığı, mülteci krizi ve savaşların olduğu bir dönemde dengeler değişiyor. Ülkemiz de bu küresel değişimlerden özellikle de bölgemizde yaşanan olaylardan direk olarak etkileniyor. Ayrıca, içeride yaşadığımız, Türkiye demokrasisi ve anayasal sistemi hedef alan başarısız darbe girişimi sonrasında ülkemizde olağanüstü bir sürece girildi. Ancak hükümetimizin uluslararası doğrudan yatırımcılar açısından yatırım cazibesini artıracak adımlar atmayı sürdürmesini ve yapısal reformların devamı yönündeki kararlılığını büyük bir takdirle karşılıyoruz” dedi.